Dobrze pomyślane menu weselne to połowa sukcesu. Zamiast eksperymentować, możesz zdecydować się na tradycyjną polską kartę dań.
Tradycyjne menu weselne – co to oznacza?
Po dopełnieniu formalności religijnych czy urzędowych nadchodzi czas uroczystej uczty. Tradycyjne menu weselne powinno być zróżnicowane. Serwowana jest zazwyczaj duża liczbaw przysmaków. Przekąski obejmują wszelkiego rodzaju wędzone kiełbasy, sery (twarde, topione), pasztet z gęsi. Z reguły gościom podaje się 3-4 gorące dania. Na weselnym stole pojawia się również zupa. W rybnym menu najczęściej znajdziemy śledzie lub tuńczyki. Tradycyjne menu weselne to też ciasta francuskie, galaretki. Goście częstowani są również świeżymi owocami, w tym egzotycznymi.
Co zawiera staropolskie menu na wesele?
Tradycyjnie na stole weselnym, powinny pojawić się przystawki mięsne. Staropolskie menu na wesele nie może się obejść bez kiełbasy, szybki, wędlin różnego rodzaju. Zupy to rosół lub żurek. Mają nie tylko symboliczne, ale praktyczne znaczenie. Te ciężkie, tłuste zupy ułatwiają metabolizm alkoholu. Ten zazwyczaj pojawia się na stole, a pierwsze miejsce pod względem popularności wśród mocnych trunków w Polsce zajmuje wódka. Staropolskie menu na wesele to także pieczona gęś, kura oraz oczywiście ryby. Popularne są śledzie przyrządzone na różne sposoby, a w regionach wschodnich – sielawy, karpie czy węgorze.
Gotowe zestawy dań weselnych
Samodzielne stworzenie menu weselnego nie jest łatwe. A jeśli zapraszasz kilkudziesięciu gości, to trudno się obejść bez pomocy profesjonalisty. Ten wie jakie dania ugotować i jak obliczyć ilość jedzenia, aby stoły nie stały się puste w połowie zabawy. Biorąc pod uwagę, że zabawa weselna trwa zwykle około 8 godzin – zestawy dań weselnych powinny być obliczane zgodnie z zasadą, że na jedną osobę przypada 1,4-1,5 kg jedzenia (z czego 200 g to same przekąski), 0,5 litra alkoholu i litr napojów bezalkoholowych, w tym herbaty i kawy.
Planując zestawy dań weselnych, weź pod uwagę wiek gości. Jeśli na weselu przewagę mają osoby 50+ to potrawy powinny być bardziej tradycyjne. Młodzi ludzie wręcz przeciwnie, wolą oryginalne lekkie produkty. Zimą na stołach powinny znaleźć się gorące, obfite dania, zupy, mięso. Latem wskazane są lekkie sałatki warzywne, a gości częstuje się owocami, jagodami i sokami. Przystawek gorących nie należy łączyć z zimnymi, lecz podawać porcjami.
Wybierając zimne przekąski, musisz zachować równowagę. Niech połowa dań będzie tradycyjna, a druga bardziej nowoczesna. Nie staraj się silić na zbytnią oryginalność. Praktyka pokazuje, że klasyczne danie z kotletem, ziemniakami i sałatką, to najlepsza opcja.
Jak może wyglądać przykładowe menu weselne?
Z dań gorących lepiej wybierać oryginalne, restauracyjne dania. Przykładowe menu weselne, jeśli chodzi o przystawki, może wyglądać następująco:
• Antipasti z piersi kurczaka z sezonowymi warzywami i miękkim serem.
• Bruschetta z pomidorkami i oliwkami - 30 szt.
• Deska serów z orzechami włoskimi, dżemem i miodem.
Jeśli chodzi o dania gorące, przykładowe menu weselne może zawierać:
• Medaliony z polędwicy wieprzowej w boczku z sosem salsa.
• Medaliony cielęce Chateau Briand z ostrym sosem.
• Grillowane warzywa w sosie czosnkowym.
• Zestaw klasyczny – kotlet schabowy, puree ziemniaczane oraz sałatka.
Zostaw komentarz