Dieta wysokokaloryczna jest ważnym elementem kompleksowej terapii niektórych chorób. Czym jest dieta tego typu i jak ją stosować?
Na czym polega dieta wysokokaloryczna – odpowiadamy!
Model tego typu oznacza całkowicie zbilansowaną dietę obejmującą spożycie wszystkich niezbędnych substancji. Twoja dieta powinna zawierać białka, tłuszcze, węglowodany, witaminy i minerały. To, na czym polega dieta wysokokaloryczna, to zwiększenie dziennej podaży kalorii poprzez zwiększenie spożycia żywności bogatej w białko (głównie pochodzenia zwierzęcego). Najlepszymi źródłami łatwo przyswajalnego białka są fermentowane produkty mleczne (twarożek, kefir, śmietana, serki), drób – indyk, kurczak, jaja kurze, przepiórki, owoce morza (ryby, krewetki, ostrygi), zboża – kasza perłowa, kasza gryczana, płatki owsiane, rośliny strączkowe - soczewica, groch, soja.
To, na czym polega dieta wysokokaloryczna to też pokarmy bogate w błonnik. Ten uwalnia organizm z toksycznych substancji i normalizuje pracę jelit. Zdrowe jelita to klucz do silnej odporności. Dlatego w diecie zawsze znajdują się rośliny strączkowe, jabłka, marchewki i inne warzywa, a także jagody, owoce cytrusowe i suszone owoce.
Jak wpływają na nas produkty wysokokaloryczne
Diety wysokokaloryczne opierają się na zasadzie zwiększania kaloryczności pokarmów. Każdego dnia musisz jeść o 100-300 kcal więcej niż dnia poprzedniego i musisz jeść co najmniej 4 razy dziennie w małych porcjach. Dieta zakłada, że masa ciała będzie wzrastać, kiedy będziesz jeść produkty wysokokaloryczne bogate w białka i węglowodany. Może to być owsianka z mlekiem, mięsem, różnymi zapiekankami (warzywa, twarożek itp.). Można jeść także masło, różne rodzaje serów, śmietanę, a nawet ciasta i słodycze. Takie produkty wysokokaloryczne pozwalają ci zyskać 1 kilogram miesięcznie.
Jak komponować proste wysokokaloryczne posiłki?
Planując proste wysokokaloryczne posiłki, pamiętaj o kilku zasadach:
• Codziennie zwiększamy kaloryczność o 100-300 kcal.
• Jemy co najmniej 4 razy dziennie.
• Nigdy nie pomijaj śniadania – to najważniejszy posiłek dnia.
• Staraj się spożywać 2500-3000 kcal dziennie
Tego typu proste wysokokaloryczne posiłki to może być na śniadanie owsianka dyniowa na mleku z rodzynkami i miodem, kanapki z masłem i serem, herbata z cukrem, kilka daktyli. Na obiad doskonałym wyborem jest zupa grochowa, ryba smażona w cieście, ziemniaki gotowane z masłem, pomidory, pieczywo, herbata, bułka cynamonowa. Ostatecznie kolacja to pieczone mięso z przyprawami, gulasz warzywny, pieczywo, sok pomidorowy.
Przykładowa dieta na przytycie dla kobiet
To jak wygląda dieta na przytycie dla kobiet, zależy od jej wieku. Jeśli w wieku dwudziestu lat metabolizm jest szybki, to po czterdziestce zwalnia. Dieta w wieku dwudziestu lat powinna być bogatsza i obfitsza. Ważne jest, aby w menu znalazła się wołowina, mleko, twarożek, ryba, owsianka i kefir. I oczywiście owoce. Wszystkie te produkty zawierają żelazo i kwas foliowy, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania kobiecego organizmu. Dieta na przytycie dla kobiet w wieku 30 – 40 lat to już coraz częściej warzywa, kurczak i indyk oraz oleje roślinne.
Zostaw komentarz