Dieta lekkostrawna nazywana jest także dietą łatwostrawną, jest ona zalecana osobom po różnego rodzaju zabiegach operacyjnych i w określonych chorobach, taką dietę powinny stosować także osoby starsze. Dieta lekkostrawna odciąża przewód pokarmowy, ale prawidłowo skomponowana dostarcza wszystkich niezbędnych składników odżywczych i takiej samej energii, jak dieta stosowana przez osoby, które nie mają żadnych problemów zdrowotnych.
Kiedy jest zalecana dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna zalecana jest między innymi osobom, które przeszły zabiegi operacyjne obejmujące przewód pokarmowy, ten rodzaj diety stosowany jest między innymi przez osoby po operacjach bariatrycznych, czyli z otyłością. Dietę lekkostrawną powinny stosować również osoby, które cierpią na choroby żołądka i jelit, jej stosowanie jest niezbędne między innymi w przypadku choroby Leśniowskiego-Crohna. Ponadto stosowana jest u pacjentów, u których zostały zdiagnozowane choroby nowotworowe przewodu pokarmowego, w żywieniu osób w podeszłym wieku oraz w chorobach przyzębia. Ten rodzaj diety powinien być stosowany także u osób, które zachorowały na choroby infekcyjne, których jednym z objawów jest wysoka gorączka, dieta lekkostrawna zalecana jest także dzieciom.
Czym charakteryzuje się dieta lekkostrawna?
Dieta lekkostrawna co jeść – to pytanie stawia sobie każda osoba, która dowiaduje się, że ma stosować dietę łatwostrawną. Dietę lekkostrawną stosuje się w celu odciążenia przewodu pokarmowego, ma ona również za zadanie złagodzenie objawów chorobowych, dlatego też osoby, które muszą na nią przejść powinny przede wszystkim zrezygnować ze spożywania ciężkostrawnych potraw, muszą też unikać komponowania posiłków z produktów, które powodują wzdęcia oraz takie długo zalegające w żołądku. Do takich potraw należą potrawy tłuste, produkty dostarczające dużej ilości błonnika oraz żywność wysokoprzetworzona – w przypadku osób dorosłych dzienna podaż błonnika pokarmowego nie powinna przekraczać dwudziestu pięciu gram. Osoby, które muszą stosować dietę lekkostrawną powinny jeść od czterech do pięciu niewielkich posiłków dziennie, do tego powinni wypijać przynajmniej półtora litra wody – możesz pić przede wszystkim niegazowaną wodę mineralną, ale dopuszczalne są również soki owocowe z dozwolonych owoców (piszemy o nich niżej), owocowe i ziołowe herbatki, słaba czarna herbata.
Jakie produkty są zalecane w diecie lekkostrawnej?
Każdy posiłek na diecie lekkostrawnej musi być oczywiście łatwy do strawienia, liczy się także sposób jego przygotowania. Komponując jadłospis w diecie lekkostrawnej możesz korzystać z takich produktów, jak:
jasne pieczywo pszenne typu mieszanego albo graham – najlepiej, aby było ono lekko czerstwe;
drobne kasze: manna, jaglana, kukurydziana. Dozwolony jest również biały ryż;
chude mięsa i wędliny;
ryby, na przykład dorsz;
drobne makarony;
oliwa z oliwek, olej słonecznikowy i rzepakowy, masło;
gotowane warzywa takie, jak marchew, dynia, buraczki, młoda fasolka szparagowa.
Na diecie lekkostrawnej dozwolone są również jajka na miękko, możesz przygotowywać z nich także jajecznicę na parze. Z surowych warzyw dozwolona jest starta marchewka, zielona sałata i obrany ze skórki pomidor, a z owoców dojrzałe pomarańcze, jabłka, brzoskwinie, morele, banany, – wszystkie owoce jedz bez skórki.
Jakie produkty w diecie lekkostrawnej są zakazane?
Bez względu na to, czy interesuje Cię dieta lekkostrawna dla dziecka czy dla osoby dorosłej, są pewne produkty, które nie mogą się z niej znaleźć. Z jadłospisu musisz wyrzucić pieczywo żytnie, razowe oraz chleb z dodatkiem otrąb. Unikaj także ciężkich zup, zaprawianych mąką i śmietaną, margaryny i smalcu. Jadłospis w diecie lekkostrawnej nie może też zawierać produktów, które powodują wzdęcia, unikaj cebuli, roślin strączkowych (wyjątkiem jest młoda fasolka szparagowa), kalafiora i kapusty. Z diety wyeliminuj serki topione i sery pleśniowe, tłustą śmietanę, boczek. Układając codzienny jadłospis zadbaj o to, aby jeść przede wszystkim świeże potrawy – te, które czekają długo na spożycie, stają się ciężkostrawne. Ważne jest nie tylko co jeść na diecie lekkostrawnej, ale także jak przyrządzać posiłki. Najlepszą metodą jest przygotowywanie potraw poprzez gotowania w wodzie, a jeszcze lepiej na parze. Mięsa czy ryby możesz piec w folii albo owinięte w papier pergaminowy. Dopuszczalne jest także duszenie potraw, ale pamiętaj, aby mięsa wcześniej nie obsmażać. Dieta łatwostrawna wcale nie musi być monotonna, a spożywane w jej ramach dania mdłe i bez smaku – przepisy na dietę lekkostrawną znajdziesz z łatwością, sięgając po nie przygotujesz naprawdę smaczne dania.
Zostaw komentarz